Languages

Loft Parma#33

Loft Parma#33
Year: 
2008
Typology: 
Residential
Place: 
Torino
Client: 
private
Project: 
BSA
Construction management: 
BSA

Parma 33 is the first significant outcome of VOLUMI, a comprehensive program of urban regeneration managed by BSA and Francesca Referza (artistic curator).
The concept of this project is the development of an architectural style less monumental, with more human dimensions, as an alternative to the costly macroprojects which characterize this global age.
VOLUMI selects some buildings of low historic value set in the urban landscape; examples of nondescript architecture, invisible, abbandoned over time, and by a process of recovery transforms them into a contemporary reality. The objective is to restore these to public involvement and enjoyment ,which have gradually disappeared from the vision of the local inhabitents in their thoughtful strolls around the locality, by creating new polarizing centres, which become the dynamic engine of change, able to involve the surrounding contexts.
The means chosen by VOLUMI to transmit this project is a cross between Art and Architecture, which has its origins in an artistic language which is highly contemporaneus, can be decifered immediately, and so is easily recognisable. The building is no longer a simple casing, a recepticle, with people and objects that commune with those that live there. It belongs to the city, the commounity, interacting with the surroundings.
In order to connect the building and the rest of the world, considering the lack of aesthetic appeal in the present frontage, it was decided to design a porous SKIN to wrap around the building, deliniating the mass, and keeping a unison of rythm which gives, however, a renewed image and a new identity.
This solution for the frontage, namely the application of this external Skin, was considered by the Commission of Public Arts in Turin, and by the Regional Committee for Public Culture, to be a public work of art.
The building is completely covered in sheet metal made from Corten: wals, balconies rof and window frames.
This covering evokes a chromatic resonance with the warm tones of the tiles in the nearby building, which dtaes from the early 1900s, while at the smae time establishing a substantial continuity with the metal frontage of the building recently completed, linking the appreciation between old and contemporary architecture.
Sheet metal has a porous skin; water passes through it, interacting with the oxidisation of the metal, so causing constant changes in its appearance. But it is a living frontage, not just from the aspect of the material invoved; it is an interface between the mass of hte building and the exterior and this duologue is emphasised and made palpable by the conceptual opus of the artist Vittorio Corsini.
This opus consists in a group of letters on the full width of the balconies. “ I worked on these small balconies in so far as they were features... protrude imploringly outwards, the exterior, to the the street. Vittorio Corsini explains, “ I thought I would use these to highlight moments of awareness, of a space that would hold a afeeling of af?nity, an encounter, so I elaborated the idea by listening, which implies “ a willingness to ” and is an essential condition to build a relationship. Then, as in poetry, everything suddenly becomes clear. “ I GOT IT “